Nordnetbloggen

Aktier: Det syder og bobler, mens amerikanske aktier sætter nye indeksrekorder

Der går næsten ikke en dag uden at investorerne bliver mindet om at niveauerne er så høje, at det til forveksling ligner bobler, som kan springe relativ hurtigt og kraftigt. Det er helt normalt og måske en af flere årsager til at aktierne og investorerne ignorerer advarslerne.

  • Siden finanskrisen er det amerikanske S&P 500 indeks mere end 4-doblet. I går blev der sat endnu en ny rekord, da indekset efter en stigning på 0,56 % nåede indeksniveau 3.039
  • Det er de store og tunge indekssværvægtere, som driver aktiemarkedet. I lagene nedenunder kan man finde masser af aktier, som ikke er i nærheden af at være 4 doblet.
  • Det har været sagt mange gange og er stadig en sandhed: Alternativerne til at investere i aktier er få og næppe ligeså attraktive. Derfor bliver investorerne i aktier.
  • Regnskabssæsonen i USA bliver (sædvanen tro)) væsentlig bedre end frygtet og op imod 80 % af selskaberne overgår forventningerne.
  • Boblesnakken kan i sig selv være understøttende for udviklingen. Jo mere der snakkes og jo mere ordet ”boble” nævnes, jo større er sandsynligheden, alt andet lige, for at investorerne holder penge tilbage i porteføljerne, som skal bruges til at købe ind på de faldende priser, når og hvis de kommer. Dette finansielle sikkerhedsnet giver i sig selv en stabiliserende effekt og reducerer udsving.
  • Investorerne er af den faste overbevisning, at centralbankerne står den kække investor bi. Sådan har det været længe og sådan er det givetvis stadig.
  • Større indekssværvægtere som Google, Apple, Amazon er lidt i en liga for sig selv og næppe ligeså konjunkturfølsomme som det generelle marked. For investorerne er det ”must haves”. Derfor er de daglige aktiemarkedsudsving måske mindre end hvis de udelukkende skulle afspejle ændringer i den underliggende økonomi.

Positive resultatafvigelser kan ikke sløre aftagende indtjeningsvækst

Uanset ovenstående understøttende faktorer og på trods af indekssværvægtere i sin egen liga, følger indtjeningsvæksten den underliggende vækst i økonomien, ned. Det bliver en udfordring på et tidspunkt. Mens det på kort sigt er ”resultater vs. forventede resultatet”, som driver aktiemarkedet, forholder det sig anderledes på længere sigt. Her og nu holder investorerne fast i deres aktieeksponering. Risikoen for mindre udsving på nogle % er altid til stede, men at aktierne indenfor de kommende uger helt skulle tabe pusten, synes alt i alt at være mindre. 3. år af en amerikansk præsidentperiode er i gennemsnit den bedste af de 4 år, og denne gang synes det også at være business as usual.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld