Nordnetbloggen

Aktier: Derfor kan det blive en urolig sommer og værd at risikoreducere

De seneste uger har ikke været venligt stemte mod investorerne. Aktierne i Europa og USA er faldet moderat, mens EM-aktier er kommet ud på en noget større nedtur. Der er grund til generel forsigtighed, og jeg synes fortsat ikke, det er risikoen værd at øge sin aktieeksponering.

Her er investeringsperspektivet:

  • USA lægger maksimalt pres på Kina. Trump gjorde det allerede for 1 uge siden, da han ”offentligt” beskyldte kineserne for at nøle i processen med at nå en handelsaftale.
  • Fredag tog Trump det næste skridt og øgede tolden fra 10 % til 25 % på kinesisk eksport til USA for 200 mia. Næste skridt kan blive at hæve tolden på kinesisk eksport til USA for 325 mia. USD. Kina vil gengælde.
  • USA og Kina har forhandlet fredag og lørdag. Der er ikke på kort sigt aftalt nye forhandleringer udover at næste møder formentlig skal finde sted i Kina.
  • Trump signalerer, at med de øgede toldsatser, har han god tid til at vente på den gode løsning. Hvis den ikke kommer, vil den kinesiske eksport blive ramt massivt pga. tolden, og det vil reducere handelsbalanceunderskuddet. Det kan med andre ord trække ud før investorerne får vished om der kommer en aftale. Mens investorernes tålmodighed rækker til dage og uger, er den politiske virkelighed nok snarere, at fremtiden formes på måneder og kvartaler. Der er en risiko for at investorerne bliver ”trætte” af at vente på den gode løsning.
  • Om 2 uger skal der være valg til Europaparlamentet. Også i UK. Nigel Farage er tilbage på scenen og ”Brexit-fløjen” spås at få et rigtig godt valg, som kan decimere de konservative til statister. Det kan komme til at få en betydning på et senere tidspunkt i UK. Briterne er trætte af at vente, og næppe særlig imponerede over Theresa Mays resultater med hensyn til at samle UK og Europa om en god løsning alt i alt.
  • På den ene side vil et svagt konservativt og Labour valg til EP svække de to partier. På den anden side vil det øge presset på dem for at lave en Brexitaftale hurtigst muligt, fordi Brexiteers venter utålmodigt i kulissen og vil have en løsning nu. Ligesom i USA, kan det tænkes, at en manglende løsning og aftale på et tidspunkt får investorerne til at miste tålmodigheden og begynde at frygte et hårdere Brexit.
  • Den europæiske centralbank, ECB kommer ikke til at hæve renterne i 2019 og formentlig heller ikke i 2020. De kommende måneder gør den amerikanske centralbank, FED sikkert ikke noget, men næste bevægelse kan blive en rentenedsættelse. Den amerikanske økonomi har det godt, men selv fuld beskæftigelse har ikke haft tilstrækkelig effekt på, at 2 % inflationsmålsætningen kan nås og skimtes. Hvis mere told og manglende handelsafklaring får væksteffekter, kan det få FED på banen tidligere end forventet med rentenedsættelser. Det kan være en formildende aktieeffekt.

Aktiefald er ikke nødvendigvis en købsmulighed

Aktierne har de seneste uger vist en faldende tendens. På trods heraf tror jeg ikke det er umagen værd at øge sin aktieeksponering generelt. Det er muligt, at Trump og Kina bluffer og har en aftale ”i ærmet” og at en Brexit aftale bliver lavet hurtigere end det ser ud til her og nu. Jeg tror dog at risikoen for at investorerne mister tålmodigheden, er større. Derfor synes jeg fortsat ikke det er umagen og risikoen værd at øge sin aktieeksponering. Faktisk lidt tværtimod.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link