Nordnetbloggen

Aktier: Derfor bør investorerne fortsat holde aktiekrudtet tørt

Fredag blev Kina trætte af Donald Trumps retorik, og meddelte, at der vil blive lagt nye toldsatser på amerikanske varer; formentlig amerikanske biler og landbrugsprodukter. Reaktionen fra Trump og efterfølgende aktiemarkedet lod ikke vente længe på sig. Jeg har de seneste måneder løbende argumenteret for at holde et ”under middel aktierisiko”. Det gør jeg stadig, men voldsomme fald kan give købsmuligheder:

  • De investorer som over de seneste måneder har solgt aktier og købt obligationer har fået både i pose og i sæk. Lavere risiko og et bedre afkast. Disse investorer har overvejende hørt om, men ikke for alvor mærket smerten af lavere vækstforventninger og Donald Trump udfald mod Kina og hans økonomiske humørsvingninger.
  • Fredag meddelte Kina at de vil hæve toldsatserne for amerikansk eksport til en vareværdi af 75 mia. USD. Det drejer sig ikke mindst om biler og landbrugsprodukter.
  • Donald Trump var ikke sen til at svare igen. Han vil hæve tolden på kinesisk USA eksport til en værdi på 250 mia. USD fra 25-30 %. Samtidig vil han per 1/9 indføre told på en eksport til 300 mia. USD med en sats på 15 %.
  • Reaktionen fra investorerne var hverken til at misforstå og lod ikke vente længe på sig: De amerikanske aktieindeks blev sendt ned med 3 % og de amerikanske renter faldt massivt. 2 årige obligationer kører renteparallelt med de 10 årige og sluttede i en rente på 1,53 %.
  • Investorerne frygter, at risikoen for en meget omfattende handelskrig mellem USA og Kina vil være med til at skubbe den amerikanske og globale økonomi i recession.
  • I starten af året var der en mindre men dog reel risiko for at USA-Kina konflikten kunne blive alarmerende for den globale økonomi. Risikoen var dengang dog næppe mere end 10-15 %. Her og nu må det estimeres, at risikoen for at uenighederne eskalerer og det bliver værre, før det bliver bedre er mere end 50 %. Måske endda noget mere end 50 %.

Lavere aktierisiko stadig ”det rigtige”

Den seneste måneder har jeg argumenteret for at det var tid til at skrue ned for risikoen i aktieporteføljen. Kombinationen af at aktieopturen hovedsagelig var baseret på 1 cylinder (håb om mere centralbankmedhjælp), tydeligt faldende global vækst, en uafklaret britisk Brexit, m.m., gør det ganske enkelt ikke naturligt at forvente fornuftige aktieafkast. Hvis investorerne har byttet aktier ud med obligationer, har de over denne periode fået færre udsving og et bedre afkast. Min tese om den lavere aktierisiko holder jeg fast i.

Vent på kapitulationen

Der har flere gange været tilløb til at investorerne for alvor ville lade sig påvirke af usikkerheden og sælge ud af aktierne. Hver gang har det dog kun været yderst kortvarigt og vi har ikke for alvor fået den aktiemæssige udrensning, som meget ofte cementerer mulighederne for at komme ind med nye friske penge på et godt tidspunkt. Kapitulationen og resignationen mangler. Måske er den på vej mandag, når Europa skal fordøje fredagens amerikanske nedtur, risikoen for mere ”tit for tat” USA-Kina toldkrig og weekendens G7 topmøde.

Trumps kommunikative kanin i hatten

Det er fortsat realistisk, at USA og Kina finder hinanden – på et tidspunkt. Det sker næppe nu, og måske ikke før i valgåret 2020. Trump har ved flere lejligheder forsøgt at trække kommunikativ kanin op af hatten, når de amerikanske aktier var på vej nedad. Det viser, om ikke andet, at når usikkerheden forplanter sig til den hjemlige værdi på aktiemarkedet, bliver Trump mere ”blød” i knæene.

Hold penge på sidelinjen

Trumps følelsesladede og meget impulsive handlinger viser en sort/hvid tankegang, som hurtigt kan ændre sig og skifte hastighed og retning. For nærværende er alt sort, men det kan hurtigt ændre sig. Udsigterne er dog ikke sorte nok og ikke afspejlet i aktiemarkedet til at øge sin aktieeksponering, men det kan 5-10 tweets og en efterfølgende større aktiekorrektion hurtigt ændre på.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld