Nordnetbloggen

Aktier: Amerikanske/danske indeksinvestorer køber meget dyre aktier

Debatten om hvorvidt aktierne er (for) dyre og dermed uattraktive eller (meget) billige og købsværdige, bliver ved med at køre på de høje og unuancerede nagler. Det kommer ikke mindst an på hvad man kommenterer på, når man taler om ”aktier”. Her er investeringsperspektivet:

  • Danske aktier er generelt ekstremt højt prissat på indeksniveau
  • Det skyldes, at vi i det danske indeks har en stor vægt af ikke-konjunkturfølsomme medicinalselskaber med verdensklassekompetencer i deres nicher. Disse selskaber er i 2020 gået fra at være dyre til ”meget dyrere”; både absolut og relativt.
  • Aktierne er steget mere end de tilsvarende indtjeningsforventninger er gået op
  • Uden for de største danske aktier er der en række konjunkturfølsomme selskaber hvis aktier er blevet sendt på en markant rutschetur og afspejler den ekstreme usikkerhed der præger den globale økonomi. Set i et langsigtet perspektiv og i forhold til en række nøgletal, som ikke blot er P/E 2020, som ikke afspejler den langsigtede virkelighed, er aktierne meget lavt prissat.
  • I USA er det medicinalaktier og teknologigiganterne, som trækker indekset markant op. Udenfor disse selskaber er de konjunkturfølsomme selskaber set i langsigtet perspektiv lavt vurderet. En betydelig del af disse aktier blev sendt ned i marts og er ikke eller kun i mindre omfang kommet sig over nedturen, som har været koncentreret i medicinalaktier og teknologigiganterne.
  • Høj vs lav prisfastsættelse giver sig bl.a. udtryk i, at forskellen mellem aktier som er ”value” og ”vækst” begynder at ligne tiden lige op til .com boblen.

Indeksinvestorer køber meget dyre aktier

Om aktier er (for) dyre eller (meget) billige afhænger ikke af øjnene der ser på det, men af hvad de ser på. For passive investorer som investerer i aktieindeks, er konklusionen dog klar: Indeksinvestorer i eksempelvis USA og Danmark køber meget højt prissatte aktier.

  • Gennemsnittet af de 5 mest positivt udviklede aktier er en stigning på 32,05 % (AMBU, Novo Nordisk, Genmab, Coloplast, Chr. Hansen) – Alle uden eller eller kun med beskeden konjunkturfølsomhed.
  • Gennemsnittet af de 5 mest faldende aktier er et fald på 29,48 % (FLS, ISS, A.P. Møller, Danske Bank, Jyske Bank) – Alle selskaber med en betydelig konjunkturfølsomhed.

Læs mere om udsigterne for de konjunkturfølsomme virksomheder og hvorvidt en V-vending er sandsynlig her.

Per Hansen
Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Jonas
Jonas
2020-05-28 12:24

Hvorvidt danske aktier (som helhed) er dyre eller billige afhænger i virkeligheden af mere end blot den forventede indtjening. I stedet er det centrale spørgsmål om aktier er dyre eller billige i forhold til hvad? Derfor bør man sammenligne prisfastsættelsen af aktier med udviklingen i alternativafkastet. I en længere periode har investorer krævet et forholdsvis højt og uændret afkast på aktier, mens alternativafkastet er faldet betydeligt. Hvis den udvidede forskel ikke afspejler højere underliggende risiko (hvilken den nok ikke gør over en længere periode), så får man den konklusion, at danske aktier er forholdsvis billige i en historisk kontekst på… Læs mere

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os, får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.Jeg bekræfter, at jeg gerne vil modtage tips, inspiration og nyheder fra Nordnet. Herunder nyhedsbreve, information om tilmelding til webinarer samt spændende information omkring investering, pension, kreditmuligheder og nye produkter. OBS! Du kan altid trække dit samtykke tilbage ved at klikke på Afmeld i bunden af mailen. Vil du vide mere om, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld