Nordnetbloggen

Aktiemarkedet spiller på alle felter

Hvem siger at aktiemarkedet nødvendigvis er logisk? Vi kan konstatere, at aktiemarkedet for tiden fortsætter ufortrødent op, selvom de makroøkonomiske forhold på ingen måde er gode. Tværtimod peger de fortsat nedad, hvis man ser på udviklingen i de lange obligationsrenter og forskellige indikatorer, eksempelvis Citigroups Economic Surprise index for amerikansk økonomi. I rentemarkederne er der nu indbygget 52 procent sandsynlighed for en eller flere rentenedsættelser i år fra den amerikanske centralbank.

Og det er netop kernen i det hele: På den ene side spiller markedet på, at der nu kommer flere stimulanser fra centralbankerne, hvis og når makroøkonomien fortsætter de negative signaler. Flere stimulanser giver nærmest per automatik stigende aktiemarkeder, fordi penge er billige og rigelige. Og der er ikke mange andre steder at placere dem end i aktier.

På den anden side er der stadig flere, der også spiller på, at de makroøkonomiske vinde nu er ved at vende til det bedre. Den gruppe bliver større og større, og den vinder frem, fordi der er enorm fokus på de positive signaler, meget mere end på de negative signaler. Eksempelvis kom i denne uge jobtal fra USA, som var overraskende gode. Der er også kommet bedre end forventede data fra Kina. Og der har også været indikationer på, at den europæiske økonomi måske er ved at bunde ud.

Så bundlinjen er i virkeligheden, at lige meget hvad der sker med den globale økonomi, så vil det løfte aktiemarkederne. Netop denne tænkning har skabt et nyt selvforstærkende momentum på de vestlige aktiemarkeder, som nu igen har udløst euforiske tilstande. Den slags tilstande kan fortsætte meget længere, end man umiddelbart forventer. Og derfor skal aktiemarkederne måske meget højere op, før vi muligvis får næste krak.

Hvad skal vi holde øje med på den korte bane? Vi skal nu have øjnene stift rettet mod det ekstremt vigtige pejlemærke for S&P Future i 2940. Fredag aften lukkede det styrende amerikanske aktieindeks i underkanten af 2900. Det er godt én procent under den historiske aktierekord, som blev ramt september sidste år. Markedspsykologisk har 2940 derfor meget stor betydning for de internationale aktiemarkeder.

Vi ser det nu som meget sandsynligt, at markedet kommer til at teste dette niveau indenfor 1-2 uger. Herefter vil der med stor sikkerhed komme en kraftig markedsbevægelse ned eller op. Helt kortsigtet vil der sikkert først komme nogle zig zag udsving omkring pejlemærket, før markedet bestemmer sig for den ”rigtige” langsigtede retning herfra. Men siger markedet ”op” kan vi hen over de næste måneder godt få et yderligere løft på 10-15%. Også selvom det virker helt ude i hampen baseret på fundamentale og ”fornuftige” overvejelser.

Og ugens danske vindere var: Netop den voksende gruppe af optimister omkring udviklingen i makroøkonomien har i denne uge givet ny fremgang til de konjunkturfølsomme aktier. Vi har tidligere påpeget, at de defensive aktier, eksempelvis farma og medtech, har klaret sig langt bedst. Men dette billede er ved at vende nu. Store plusser ramte blandt andet mere konjunkturfølsomme industri- og serviceselskaber som Nilfisk, Højgaard, DFDS, NKT, AO Johansen, FLSmidth, Vestas, SAS og Rockwool. Så længe der er stigende tro på en bedring af økonomien i den vestlige verden, kan disse aktier fortsat blive båret frem.

Også bankaktierne fik et solidt løft af stigende obligationsrenter: Bankaktierne fik også i denne uge et løft over en bred kam. De internationale obligationsrenter steg ganske pænt, og den tiårige tyske statsobligation gik igen fra minus til plus. Bankerne vil også blive begunstiget af en bedre makroøkonomi og lavere risiko for stigende udlånstab og en generel vigende aktivitet, som kan ramme indtægtssiden. Fortsat stigende obligationsrenter vil give yderligere stigninger til bankaktierne. Men vær opmærksom på, at dette billede hurtigt kan ændre sig.

Pas på Conferize. Nogle få selskaber, der har fundet vej til First North børsen, er efter Økonomisk Ugebrevs vurdering uegnede til at være noterede som offentlige virksomheder på grund af forretningsmodeller, som er ekstremt tvivlsomme, og som har været alt for mange år undervejs uden at skabe indtægter. En af dem er eventplatformvirksomheden Conferize, som i disse dage forsøger at hente flere penge hos private investorer. På www.ugebrev.dk bringer vi en analyse af selskabet, som synes at være på vej ind i det, der kaldes Death Spiral Finance. Vi har bedt selskabets ledelse om at forholde sig til en stribe spørgsmål i starten af denne uge. Men vi har ikke fået nogle svar, hvilket i sig selv er bekymrende.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
David
Gæst
David
Rart du tør gå ud med advarsel på en enkeltaktie. Det kræver et vist mod, og der er desværre ikke mange som tør. Tak!

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link