Nordnetbloggen

Aktiemarkedet lægger op til ny usikkerhed


Aktiemarkederne viser nu nogle underliggende tegn, som meget vel kan varsle ny usikkerhed forude. På overfladen er stemningen dog fortsat positiv. Både det danske, tyske og amerikanske aktiemarked er på det seneste fortsat opad. En nærmere analyse af sektorudviklingen viser dog, at aktiemarkederne især bliver trukket frem af teknologi og defensive aktier.

Vinderne i det danske Large Cap indeks den seneste måned er SimCorp, Coloplast, Genmab, ISS, Ørsted, Chr. Hansen, Coloplast, Netcompany og Lundbeck. Altså defensive aktier indenfor farma og teknologi. Hertil kommer, at Danske Bank også den seneste måned har klaret sig bedre end de øvrige danske bankaktier.

Denne sektorrotation skyldes efter vores vurdering, dels at investorerne trækker sig ud af konjunkturfølsomme aktier, fordi makroøkonomien nu bremser meget klart op i både USA og Europa. Og dels var teknologiaktierne blevet sat for meget ned. Det har udløst et selvforstærkende momentum, som har drevet teknologiaktierne op til den tidligere top fra sidste efterår. Vi bemærker, at det styrende halvlederindeks (sox.x) fredag steg over tre procent, og dette momentum kan godt fortsætte en tid endnu for teknologiaktierne.

For det generelle aktiemarked nærmer vi os toppen

Vi har efterhånden meget vanskeligt ved at se, at det generelle aktiemarked kan køre meget længere op. Alene det tekniske billede for det styrende tyske DAX indeks indikerer, at vi er meget tæt på toppen. DAX future står nu lige ved det vigtige 200 dages glidende gennemsnit samt en langsigtet faldende trendlinje. Oveni kommer to gange hård modvind, som aktiemarkedet efter vores vurdering ikke kan fortsætte med at ignorere.

For det første skrider europæisk økonomi fortsat faretruende, og det begynder mere og mere at ligne oplægget til en egentlig recession. Som det fremgår af gennemgangen af dansk økonomi i denne udgave, begynder også det danske arbejdsmarked nu at skride for første gang i flere år. Afsmitningen fra en svag europæisk økonomi kan vi ikke længere undgå. Og Europa synes at udvikle sig ekstremt svagt.

For det andet fortsætter analytikerne med at nedjustere deres overskudsestimater for de 600 største europæiske selskaber i Stoxx 600 indeks. Ifølge Thomson Reuters’ seneste opgørelser over udviklingen i analytikernes konsensus forventes nu for Eurozonen et overskudsfald på fire procent i 4. kvartal 2018 og et yderligere overskudsfald på 4,6 procent i første kvartal 2019. Mens de finansielle virksomheder over en bred kam ser ud til at levere solid overskudsvækst i årets sidste kvartal, forventer analytikerne altså store overskudsfald i det igangværende kvartal.

Overordnet har det på det seneste været et vanskeligt marked at navigere i

Kun nogle få af de 35 investeringsforeninger med danske aktier har aktuelt slået afkastet på godt 14 procent i Copenhagen Benchmark Cap. Og det afspejler blandt andet, at der ikke har været en klar linje i kursstigningerne siden nytår. Flere af de fonde, som tidligere har klaret sig rigtig flot, halter langt bagefter benchmark, ligesom det er tilfældet for Økonomisk Ugebrevs Portefølje.

Vi er dog bevidste om, at det koster afkast, at vi igen har valgt at skrue meget ned for den samlede risikotagning ved kun at være 50 procent nettoinvesteret af den samlede kapital. Vi forventer, at vi får en gentagelse af sidste års generelle kursudvikling, hvor første halvår var ret positiv, mens andet halvår endte i en gevaldig nedtur.

Vi ser markant stigende risiko for, at aktierne herfra ikke kan gå højere op, og vi anser det for rettidig omhu at reducere aktierisikoen og altså grundlæggende være mere forsigtig, også selvom det koster afkast lige nu.

Danske Bank outperformer de andre danske bankaktier

Danske Bank aktien har på det seneste klaret sig betydeligt bedre end de andre danske bankaktier. Vi erkender, at risikoen i den danske storbankaktie fortsat er tårnhøj på grund af uklarhed om bøder og erstatningssager. Men vi vurderer også, at der er grundlag for en indsnævring af risikopræmien, blandt andet på grund et solidt regnskab for 4. kvartal 2018.

Vi tror, at der er god mulighed for, at det fortsatte nettosalg fra udlandet vil blive mere end modsvaret af køberinteressen fra danske institutioner. Fundamentalt er aktien ekstremt billig, men risikoen er altså også høj. Vi vurderer dog, at der er rum for en svagt positiv kursudvikling de kommende måneder.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link