Nordnetbloggen

Aktiemarkedet ignorerer fortsat alle risici

Aktiemarkedet ligger fortsat tæt på all-time-high på trods af overvældende mange finansielle, geopolitiske og makroøkonomiske risici. Spørgsmålet er så: Skal vi ignorere alle disse risici? Svaret er ja, altså hvis vi gerne vil satse på, at aktiemarkedet stiger yderligere 5-7% – fremfor alternativet, at det dykker 30-40 %, hvilket også er en mulighed.

Sådan er den verden, vi lever i lige nu. Aktiemarkedet holdes oppe af den gigantiske boble, som centralbankerne har skabt. Det rigtig gode spørgsmål er: hvad skal der til for at få denne boble til at implodere? Der er mange svar på dette spørgsmål, og det er meget stor risiko for, at boblen sprænger af helt andre grunde, end vi kan forudsige. Og hvornår? I morgen eller om et år?

Vi kan se, at den globale økonomi fortsætter nedad bakke. Vi kan se, at det engelske parlament kegler rundt omkring Brexit, og det er fortsat højst usikkert, hvordan det ender. Eneste sikre er, at alt er muligt. Og handelskrigen mellem USA og Kina ser kun ud til at eskalere, selvom der popper forlydender om tilnærmelser op den ene gang efter den anden. Men det går kun den forkerte vej.

Imens bremser den globale økonomi op, og centralbankerne er ved at give op. Og de spiller bolden videre til politikerne med et forslag om finanspolitiske lempelser for at sparke gang i økonomi og inflation. Indtil videre sker der ikke så meget.

Og det har på det seneste igen sendt obligationsrenterne nedad. Lavere obligationsrenter gør igen aktierne til et af de bedste alternativer, og de kan teoretisk bære meget mere, hvis man kigger på alternativafkastet på en tiårig statsobligation med minusrente. Så verden er af lave. Men det kan altså betyde, at aktierne stiger alligevel. Ikke fordi alt er fint. Men fordi alt er ad helvede til. God fornøjelse på aktiemarkedet.

Men hvis vi også lige skal være lidt konstruktive: Lige nu er vores bedste råd at kigge på de signaler, aktiemarkedet selv sender os. Og disse signaler, i form af teknisk analyse, er faktisk også ret mudrede, så her bliver vi heller ikke så meget klogere. Men der skal nok komme nogle klarere signaler indenfor de næste uger, da aktiemarkedet er en stor levende organisme, som altid er i bevægelse. Så vi vender tilbage.

Vindere og tabere: Generelt var der mathed på det danske aktiemarked den forgangne uge. Men der var enkelte stjerner. Ikke mindst fortsatte NKT-aktien sin optur på rygter om et muligt frasalg af datterselskabet Photonetics, samt efterveerne fra de seneste ugers positive meldinger om nye ordrer.

NKT har taget en gevaldig racertur over den seneste måned med et hop på over 50 procent. Også Sydbank og Spar Nord fortsatte fremgangen efter forlydenderne om fusionsforhandlinger mellem de to banker. Efter opgøret i Sydbanks bestyrelse ser vi dog ikke nogen chance for, at det bliver til noget lige foreløbig, og slet ikke med CEO Karen Frøsig ved bordenden.

Med udsigten til at de europæiske obligationsrenter igen er på vej ned, ser vi fornyet pres på bankaktierne. I modsat retning trækker, at indførelse af minusrenter på større private indlån kan give bankernes indtjening et solidt løft. Økonomisk Ugebrev har netop gennemført en undersøgelse med 1000 svar, som viser, at danske velhavere vil søge andre steder hen for at undgå minusrenter. Så det er tvivlsomt, hvor meget det i sidste ende vil hjælpe bankerne.

Blandt andre vinderaktier i denne uge var Chr. Hansen og Carlsberg. Vi kan godt se for os, at de defensive aktier igen vil få en god periode, da der ikke er synderlige tegn på bedre konjunkturer for europæisk økonomi.

Får aktiemarkedet et kunstigt løft af minusrenter det kommende år? Meget tyder på, at mange tusinde danske velhavere overvejer at gå mere i aktier, når deres bank antageligt inden for de næste seks måneder pålægger minusrenter på 0,75 procent på bankbogsindeståender på over 750.000 kr.

Økonomisk Ugebrev Finans bringer i søndagens udgave en analyse, som på baggrund af over 1000 svar fra danske velhavere fortæller, hvad de vil gøre. Under ti procent af de adspurgte vil acceptere minusrenter på bankbogen, og rigtig mange vil søge alternative investeringsmuligheder, selvom kursrisikoen er markant højere.

Derfor kan der være over 100 mia. kr. i nye penge på vej ud på det danske aktiemarked. Vi bringer i søndagens udgave fem sider med analyser og ekspertkommentarer til resultaterne. Blandt andet venter eksperterne, at hovedparten af de danske banker indenfor de næste seks måneder har indført minusrenter på private indlån.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link