Nordnetbloggen

Aktiemarkedet har taget forskud på en fredspibe

Aktiemarkedet har taget forskud på en fredspibe: Aktiemarkederne har den seneste uge kørt solidt fremad, drevet op af det amerikanske aktiemarked. Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at der var gode udsigter for en positiv korrektion. Og det har vi i den grad også fået.

Det første trin op var drevet af rent tekniske signaler, som også var det, vi baserede vores optimisme på, sammen med en vurdering af nogenlunde stabiliserede økonomiske nøgletal. Det andet trin op kom da den amerikanske centralbankchef Powell i en offentlig tale udtrykte, at de igangværende renteforhøjelser var tæt på en neutral situation. Det har medført en nedjustering af markedets forventninger til antallet af kommende renteforhøjelser. Og endelig, som et tredje trin, kom fredag optimistiske udtalelser fra Trump og hans embedsmænd om en mulig aftale med Kina om handelskrigen ved weekendens G20 møde med den kinesiske præsident.

Analytikerne forventer dog ikke nu og her en ultimativ aftale, som afvikler alle handelshindringer. Der ses 50 procent chance for, at toget blot kører videre med den planlagte skærpelse af toldsatserne primo januar. Der ses ca. 30-40 procent chance for, at samtalen munder ud i, at det hele sættes på hold, så de nuværende toldsatser fastfryses under fortsatte forhandlinger mellem topembedsmænd. Og endelig ses relativt begrænset sandsynlighed for, at alle toldsatser afvikles nu og her.

Men der kan måske godt komme en udmelding, om, at dette er hensigten, selvom det næppe vil blive gennemført lige foreløbig. Bemærk, at denne kommentar er skrevet lørdag morgen, hvor der endnu ikke var nyt fra lørdagens møde ved G20 mødet mellem den amerikanske præsident Trump og den kinesiske førstemand Xi Jinping. Udmeldinger kan udmærket godt komme i løbet af lørdagen.

 

Teknisk står markedet nu ved en afgørende forhindring: Det styrende aktieindeks for de vestlige aktiemarkeder er det amerikanske S&P 500 indeks, og det nåede fredag aften op til det vigtige pejlemærke i 200 dages glidende gennemsnit. Som det fremgår af grafikken på ugebrev.dk endte det amerikanske indeks fredag ved lukketid lige netop på det vigtige lange glidende gennemsnit. Går aktierne op gennem denne barriere mandag, vil det også betyde, at aktiemarkederne igen er skiftet fra en langsigtet nedtrend til en langsigtet optrend.

Den store historie er fortsat ”recession”: Vi forventer dog ikke et positivt signal vil være langtidsholdbart, fordi den underliggende vigtigste historie fortsat er global opbremsning i de vigtigste økonomier, og vi ser fortsat stor risiko for en global recession indenfor 6-9 måneder. Og da aktiemarkederne altid er foran den virkelighed vi kan se på nøgletallene, kan det også meget vel være den historie, markedet har fortalt os den seneste måned. Men hvor der altså på det seneste er kommet nogle positive parallelforskydninger ind i billedet.

 

Økonomisk Ugebrevs portefølje har skruet op for risikoen: I starten af ugen afviklede vi vores afdækningsinstrumenter, så vi aktuelt er eksponeret med danske aktier med 50 procent af den samlede kapital. Vi har altså fortsat en forsigtig tilgang til aktiemarkederne. Og vi ser stor mulighed for, at vi fremad vil skrue ned for risikoen igen ved at tage flere ikke-gearede shortpositioner til at afdække risikoen i den aktuelle aktiebeholdning.

Fordi vi den seneste uge ikke har været fuldt investeret, har vi tabt lidt af forspringet til Copenhagen Benchmark indeks. Porteføljens afkast i år er nu plus 0,5 procent, mod Copenhagen Benchmark på minus 5,9 procent, og C25 indeks på minus 9,2 procent. Porteføljen ligger altså fortsat solidt foran markedet, og dette forspring forventer vi at udbygge de kommende måneder.

 

Ugen for de danske LargeCap aktier var en blandet landhandel: Der var i den forgangne uge ikke den store systematik i, hvem der blev vindere, og hvem der blev tabere.  Selvom de internationale aktiemarkeder var ret positive, var det kun ca. en tredjedel af de store aktier, der gik solidt frem.

Vi opfatter det på den måde, at de store investorer har benyttet de positive markeder til at komme af med nogle flere af de mindre likvide danske aktier. Underliggende kan det altså opfattes som et negativt signal.

Bedst klarede blandt andet A.P. Møller-Mærsk sig, blandt andet drevet frem af forhåbninger om mildere vinde omkring fremtidige handelshindringer og toldsatser. Vestas gik frem efter selskabets kapitalmarkedsdag. Og flere bankaktier endte også i plus efter det finansielle stress i Europa er faldet, i kølvandet på en vigende italiensk statsrente. Vi forventer fortsat at de store defensive C25 aktier vil klare sig bedst de kommende måneder.

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link