Nordnetbloggen

Aktiemarkedet bobler stadig af optimisme

Stadig mere tyder på, at centralbankernes hurtige reaktion i slutningen af december ved igen at træde på speederen, verbalt, allerede har virket. Rigtig mange ledende økonomiske indikatorer pegede ned ad bakke, og det gør de sådan set stadig.

Blot skal man være opmærksom på, at ”aktiemarkedet” kigger endnu længere frem, og aktiemarkedets reaktionsmønster i dag kan vi først aflæse i de økonomiske nøgletal om 6-9 måneder. Så langt er aktiemarkedet foran den økonomiske virkelighed, vi kan se lige nu.

Lige nu ser det faktisk ikke godt ud: De ledende indikatorer for erhvervstilliden dykker fortsat i både Europa og USA. Europa står på vippen af en recession. Og for USA falder Citigroups Economic Surprise indeks markant til det laveste niveau i flere år, og Atlanta Feds indikator for BNPvæksten i første kvartal står lige nu på 0,3 procent. Analytikernes aktuelle overskudsforventninger til regnskaberne for første kvartal 2019 er rent ud sagt elendige. Ja, i USA forventes nu faldende overskud i 1. kvartal.

Alligevel buldrer aktiemarkederne derud af? Ja, det virker dybt ulogisk med den positive stemning på aktiemarkederne. Men forklaringen er enkel: Centralbankerne har taget magten over de finansielle markeder – igen. Selvom det ikke ligger i deres formelle formål, vil de simpelthen ikke acceptere voldsomme dyk på aktiemarkederne, fordi det i sig selv kan destabilisere realøkonomien. I USA kalder de det ”The Powell Put”, altså at man kan spille på centralbanken som en slags garant for, at aktiemarkedet ikke får lov til at falde særligt meget. Så nu står vi en situation, hvor den amerikanske centralbank nærmest fra den ene dag til næste ændrede signal fra forventede 3-4 renteforhøjelser, til måske nedsættelse af den korte styringsrente.

Faktisk er vi der, hvor negative økonomiske nøgletal bliver opfattet positivt af markedet, for så stiger sandsynligheden for, at centralbankerne træder endnu mere på speederen. Det tydeligste tegn på, at de professionelle investorer for længst har droppe nervøsiteten over udviklingen på de finansielle markeder, er risikopræmien på europæiske og amerikanske erhvervsobligationer. De ligger nu på et gennemsnit af billedet hen over den rolige del af 2018. Så altså lige nu: Ingen grund til bekymring, signalerer risikoindikatorerne.

Fredag udløste endnu et solidt rallysignal på aktiemarkederne: Vi har ellers forventet en mindre negativ korrektion på aktiemarkederne efter den næsten lige optur siden starten af januar. Men fredag blev der udløst et startsignal for næste aktierally, som kan føre aktiemarkedet 3-5 procent højere op. For S&P Future holder vi øje med 2800 niveau, som blev brudt fredag aften. At der er bedre tider forude afspejles også i den seneste uges stigning i den 10-årige amerikanske statsrente, som nu er brudt op og væk fra den faldende tendens.

Grundlæggende ser det altså sort ud lige nu, men aktiemarkedet reagerer på fremtiden, og den ser betydeligt bedre ud, godt hjulpet af centralbankerne. Man kan sige, at patienten var ved at dø, igen, efter starten på aftrapning af mange års kunstige stimulanser. Og nu får den svage patient så et ordentlig skud nye stimulanser, og det håber og forventer markedet så virker.

Stigende obligationsrenter var godt for bankaktierne: Alt andet lige er stigende renter godt for bankernes indtjening, og stigende renter afspejler normalt også bedre konjunkturer forude. Og det er godt for bankernes tabssituation.

I den forløbne var der flere bankaktier i vindergruppen, blandt andet Den Jyske Sparekasse, Skjern Bank og Danske Bank (som vi har i Økonomisk Ugebrevs Portefølje). Vi ser god sandsynlighed for, at obligationsrenter fortsætter med at krybe opad, og det vil understøtte bankaktierne. Andre vindere i denne uge var GN Store Nord efter et positivt regnskab, Genmab, som er blevet skubbet op af flere positive nyheder og et stærkt teknisk billede, som giver tro på yderligere stigninger.

Sektorrotation trækker over mod industri og teknologi: Ser man på sektorrotationen på det amerikanske aktiemarked, der som regel også styrer europæiske handelsmønstre, så trækker de store investorer over mod især teknologi og industri. Med andre ord er det sandsynligt, at alle de store danske selskaber indenfor medtech og farma ikke får del i opturen. Vi tror, at man skal kigge i retning af industriaktierne og de få danske teknologiaktier, blandt andet SimCorp, NNIT og Netcompany.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link