Nordnetbloggen
Per Hansen
Investeringsøkonom

Er aktiehamstring i Novo Nordisk en god ide?

Siden Novo Nordisk afleverede sit halvårsregnskab fredag i sidste uge, har den danske aktieverden ikke helt været den samme. Med et kursfald for året faretruende tæt på 20 %; en markant indeksmæssig mindre performance og en 15 % kursderoute alene efter regnskabet, gør ondt på de ellers så sejrssikre Novo Nordisk folk. Private investorer har hamstret aktier for tæt på 500 mio. på 3 dage, hvilket er bemærkelsesværdigt, men er det også en god ide?

Skuffende regnskab

Fredag den 5/8 afleverede Novo Nordisk et skuffende regnskab, som efterfølgende har givet genlyd. De følgende 2 handelsdage forsvandt der 125 mia. i markedsværdier som dug for solen. Årsagen er at med en høj prisfastsættelse følger også en ”forpligtelse” til at levere indtjenings- og omsætningsvaren (og helst lidt mere til) hver gang. Det formåede Novo Nordisk ikke denne gang og reaktionen udeblev ikke. Udenlandske aktieinvestorer eksporterede aktier tilbage til Danmark i stor stil, mens analytikerne nedjusterede forventningerne til omsætning og indtjening og gav anbefalinger og kursmål et skud for boven.

Novo Nordisk er også en del af industrien

Novo Nordisks’ konkurrenter har igennem nogen tid meldt om stigende udfordringer i USA i form af prispres. Hidtil har Novo Nordisk ikke været ramt af denne udfordring i større omfang. Indtil fredag den 5/8, hvor også NN måtte erkende at være end del af en industri, hvor priserne på diabetes på verdens største marked i USA er under pres. Det var især den nuværende og forventelige prisudvikling, som fik investorerne til at sælge markant ud af aktierne.

Guldfuglen Novo Nordisk

Når nedturen blev så markant som tilfældet var, skyldes det ikke mindst, at Novo Nordisk over en årrække har forgyldt investorerne og vænnet os til, at 2 cifrede vækstrater nærmest var en done deal. I hvert fald i en overgangsfase er det ikke længere muligt og realistisk, men mindre kan også gøre det.

Udbytteplaster på såret

At dømme efter kursudviklingen, kunne man få indtrykket af, at Novo Nordisk ikke blot er an- og vingeskudt, men varigt skadet. Det er kun en flig af sandheden. Nedjusteringen var trods alt moderat og handler mere og mest om at tilpasse afkastmulighederne til den nye virkelighed og få pillet selskabet ned fra sin piedestal. Som et plaster på såret (og ikke mindst fordi NN opjusterede forventningerne til pengestrømmene fra driften), vil NN ekstraordinært udbetale 3,- i udbytte allerede i august måned (ex dato = 12/8 for Novo Nordisk aktier noteret i København). På kort sigt var det nok opløftende, men ikke i så stort et omfang, at det nævneværdigt kunne formilde investorerne.

Private fastholder langsigtet aktiefokus

De private investorer har været ivrige til at samle nogle af de Novo Nordisk aktier op, som ikke mindst udlandet har solgt tilbage. Nordnets kunder øgede beholdningen af Novo Nordisk aktier med ca. 500 mio. i de 3 dage som fulgte i kølvandet på udlandets aktieudsalg. Private investorerne tænker givetvis, at Novo Nordisk måske nok er ”down”, men på ingen måde ”out”.

Fortsat god langsigtet aktiecase

Tiden med årlige 2 cifrede vækstrater i omsætning og indtjening er et overståede kapital de kommende kvartaler. Med mindre USD styrkes markant eller det prispres, som er årsagen til aktienedturen, pludselig forsvinder som dug for solen. Investorerne skal de kommende år vænne sig til 5-10 % årlige afkast fremfor 10-25 % eller mere, som i en længere periode har været normen. Det gør ikke Novo Nordisk til en dårlig aktieinvestering, når blot investorerne tilpasser deres afkastforventninger, til den nye virkelighed.

 

 

Anm.: Jeg ejer selv aktier i Novo Nordisk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Efterlad en kommentar

11 Kommentarer på "Er aktiehamstring i Novo Nordisk en god ide?"

avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest populære
Jens
Gæst

Jeg vil mene at Novo under 285 vil være en fornuftig investering. Ville nok vente en måned eller to, så vil jeg tro den er dernede.

Hardy
Gæst
Hej Per. Nu tror jeg nok jeg ved, at du ikke er særlig teknisk funderet, men er det ikke lidt dumt og købe i faldet og ikke vente til den vender snuden opad igen?? Det er uanset om man synes Novo er god eller dårlig. I bedste fald undgår man måske og tabe ret meget på NN, men sandsynligheden for, at den falder yderligere er i min optik stor. Der er jo masser af andre aktier, der er i optur….også defensive som f.eks. Rockwool, men også DSV og Vestas, der dog er lidt mere spekulative. Kigger vi til vore nordiske… Læs mere »
Ib Myron
Gæst

Helt ok.

wpDiscuz

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Tilmeld
Tilmeld
Vil du teste Nordnet Beta? Tilmeld dig her:
Tilmeld

Obs! E-mailadressen skal være den samme, som du har registreret på nordnet.dk under indstillinger.