Nordnetbloggen

Aktieeuforien i slutspil: Dramatisk forværring af nøgletal


For blot få uger siden var der i den amerikanske økonomi lagt op til en såkaldt goldilock situation, hvor renterne er lave og den økonomiske vækst er moderat. Denne situation har, kombineret med centralbankernes signaler om slut-på-stramninger, skabt et fantastisk miljø for aktiemarkederne.

Men desværre er det slut nu: På det seneste er de økonomiske nøgletal for USA’s økonomi og erhvervsliv dramatisk forværret. Mange signaler peger nu mod en recession hen mod slutningen af 2019 eller i starten af 2020.

Kan man som investor så ikke bare vente med at sælge sine aktier til slutningen af 2019? Svaret er: Nej. Aktiemarkederne er altid forud for den virkelighed, vi kan se i de økonomiske nøgletal. Og derfor skal man som aktieinvestor den kommende tid være ekstra agtpågivende overfor nye svaghedstegn på aktiemarkedet.

Hvilke nøgletal er det så vi ser forværret?

Faktisk er der kommet en flodbølge af skuffende nøgletal på det seneste.

For det første er den forventede BNP-vækst i 4. kvartal 2018 i USA blevet voldsomt nedjusteret på det seneste. Ifølge Atlanta Feds indikator ses nu en vækst på 1,4 procent i året sidste kvartal.

For det andet peger Citigroups Economic Surprise index igen klart nedad, efter en solid optur i januar 2019.

For det tredje viser det brede mål for arbejdsløshed i USA (U6) nu en klar tendens til stigende arbejdsløshed, alene plus et halvt procentpoint fra december til januar.

For det fjerde indikerer den amerikanske rentekurve, altså forskellen på den toårige statsrente og den tiårige statsrente, en stigende recessionssandsynlighed, hvis man ser på det historiske mønster.

Og så bliver det hele selvfølgelig ikke bedre af, at europæisk økonomi fortsætter stejlt ned ad bakke, og store dele af Europa er på vej mod recession lige nu, hvis man ser på udviklingen i erhvervstilliden.

Endelig har analytikerne nu nedjusteret deres forventninger til selskabernes overskud i 1. kvartal 2019 så meget, at der for de store europæiske og amerikanske selskaber nu for første gang i mange år ventes faldende overskud. Altså en indtjeningsrecession.

Hvad styrer aktiemarkedet: Centralbanksoptimisme eller recessionsfrygt?

Faktum er, at centralbankoptimisme, altså forventningen om at centralbankernes planøkonomiske stimulanser igen redder det hele, fortsat ”styrer”. De professionelle investorer er endnu ikke begyndt at skrue ned for risikotagningen, hvis man ser på de underliggende risikopræmier på både amerikanske og europæiske erhvervsobligationer. Disse målepunkter er som regel renset for al den støj, som findes på aktiemarkedet.

Vores forventning er, at balancen snart vil tippe over mod, at recessionsfrygten tager styringen, hvis de økonomiske nøgletal fortsætter med at skuffe. Og så kommer den negative vending også på aktiemarkederne. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi fortsat 75 procent investeret i aktier, men vi er parate til at skrue ned.

Er Danske Bank på vej mod underskud eller en opjustering?

Danske Bank-aktien handles fortsat til en værdiansættelse som er 40-50 procent lavere end de svenske storbanker. Noget af forklaringen på denne discount ligger naturligvis i nervøsitet over, hvor store milliardbøder og tilhørende erstatningssager, banken kan ryge ud i. De fleste analytikere har ikke indregnet bøder i deres estimater for i år. Men den mest pessimistiske analytiker forventer en bøde på 19 mia. kr.

Som det fremgår af de fremlagte analytikerestimater på Danske Banks hjemmeside, kan det munde ud i et nulresultat før skat og et underskud på op mod fire mia. kr. efter skat. Baseret på en median af analytikernes forventninger i år på et overskud på 16 mia. kr, svarer det til et resultat lidt lavere end sidste år, hvis der korrigeres for donationen på halvanden mia. kr. Dette overskud svarer til, at Danske Bank-aktien handles til en pris på syv gange årets overskud.

Ledelsens egen overskudsforventning på 14-16 mia. kr. synes at være ekstremt forsigtig. Ikke mindst fordi der ventes uændrede nettorente- og gebyrindtægter, hvilket synes realistisk efter det solide 4. kvartalsresultat. Ved normaliserede handelsindtægter samt avance ved salg af SEB Pension i Sverige kan overskuddet let komme op på 17-18 mia. kr, hvorved der vil være lagt op til en opjustering senere på året.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link