Nordnetbloggen

Aktiebarometer peger fortsat nedad

Økonomisk Ugebrevs Aktiebarometer, som er baseret på ti signaler for sentiment, risiko og rotation mellem aktivklasser, viser kun meget begrænset opblødning på de seneste måneders nedtur på aktiemarkederne.

Økonomisk Ugebrevs Aktiebarometer har for de fleste signaler udviklet sig negativt den seneste måned. Eneste formildende omstændighed er, at de amerikanske aktier begynder at vise sektorrotation tilbage i finansiel virksomhed og energi. I Økonomisk Ugebrevs Aktiebarometer står scoren aktuelt på minus 1,4 i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Et andet moderat positivt signal midt i den finansielle elendighed er, at den underliggende risiko på amerikanske BB ratede Junk Bonds ikke er blevet forværret den seneste uge. Som det fremgår af denne graf fra Federal Reserve Bank of St. Louis, har risikoindikatoren udviklet sig fladt den seneste uge efter et par måneder med en kritisk stigning.

Også den underliggende forsikringspræmie mod konkurs på europæiske erhvervsobligationer, iTraxx Crossover, har den seneste måned været stigende, dog med en positiv udvikling fredag. De to instrumenter afspejler de professionelle investorers syn på aktuelle finansielle risici. Og de anses for at være meget brugbare til at vurdere den overordnede retning på aktiemarkedet, fordi de ikke er påvirket af samme støj og stemningsudsving som på aktiemarkedet.

Også det såkaldte Confidence index, som afspejler investorernes syn på aktieinvesteringer i forhold til obligationsinvesteringer, er på det seneste vendt kraftigt nedad. Så længe denne tendens fastholdes, er det sandsynligt at det indikerer, at investor nedbringer risikoen i aktier for at gå mere massivt ind i obligationer.

Udviklingen i den amerikanske tiårige statsrente viser med al tydelighed denne rotation fra aktier over til obligationer. Fredag, hvor mere positive vinde blæste ind over de finansielle markeder, fik den amerikanske statsrente et ryk opad, som det fremgår af grafikken. Men ellers har der været tale om et markant rentefald.

Selve aktietendensen på de store aktiemarkeder er fortsat nedad. Men det synes også klart, at det på aktiemarkederne den seneste måned er gået så hurtigt nedad, at der burde være plads til en solid positiv korrektion. Faktisk har vi allerede haft en del af den, siden aktiemarkederne bundede den 27. december 2018.

Der er næppe grund til at tro, at frygten for en økonomisk recession forsvinder lige foreløbig. Men forventningerne til et positivt udfald af nye drøftelser mellem USA og Kina om handelskrigen kan være med til at understøtte den positive stemning på den korte bane.

Her ved indgangen til det nye år kan der samtidig være investorer, der er villige til at skrue op for risikoen, efter at de har lukket bøgerne for afkastopgørelsen for 2018. Nu handler det i høj grad om at positionere sig godt for det kommende aktieår.

Markante kursstigninger fredag

Fredag eftermiddag og aften steg de internationale aktiemarkeder meget markant. Der blev groft sagt udløst en firedobbelt bazooka.

For det første kom der meldinger om, at USA og Kina i næste uge vil genstarte forhandlingerne for at søge at løse den aktuelle handelskonflikt.

For det andet kom der amerikanske jobtal, som var markant bedre end forventet.

For det tredje kom Powell, den amerikanske centralbankchef, med udtalelser om, at rentepolitikken vil blive indrettet efter det aktuelle markedsmiljø, herunder aktiemarkedets signaler.

For det fjerde udløste de tre første stigninger et gevaldigt short squeeze, som også efter dansk lukketid kl. 17 løftede aktierne markant højere op.

Vi vil i starten af den kommende uge revurdere vores overordnede syn på aktierne. Men som udgangspunkt ser vi fredagens stigning som en engangshændelse, hvorefter aktierne vil begynde at sive igen, efter euforien har fortaget sig.

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på AktieUgebrevet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Efterlad en kommentar

avatar

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link