Spring til hovedindhold

Investorer kigger langt efter USD stigning

Investorer ønsker sig en USD stigning

Vi befinder os i aktieopturens absolut sidste fase. Der hvor smuler bliver til brød, hvis man lægger tilpas mange af dem sammen. Enkeltaktier kan stadig stige (og falde), men det er ikke i det generelle tidspunkt tiden til at trykke risikosømmet helt i bund hvad angår aktier. En USD stigning kan forlænge opturen. Spørgsmålet er så om den kommer?

USD er global aktieomdrejningspunkt

Tendenser kommer og går. Andre valutaer har været bragt i spil til at afløse den amerikanske valuta som den globale reservevaluta. Uanset om det har været EUR eller den kinesiske Renminbi, som har været bragt i spil, har resultatet været det samme. Der er aktuelt ikke nogen valuta som reelt kan true USD status som valutamæssigt anker.

Globale aktieinvestorer ikke kun skeler til udviklingen i USD. Jeres afkast er direkte eller mere indirekte afhængig af udviklingen heri. En global aktieinvestor, som spreder sin risiko i forhold til aktiemarkedernes størrelse, vil let kunne have mere end 50 % af den samlede investering i en valuta, som direkte eller indirekte er afhængig af eller knyttet til USD. Det gælder ikke kun USA, Mexico og Canada, men eksempelvis også hele Sydamerika og Asien, hvor en række valuta i en større udstrækning +/- følger udviklingen i USD.

QE gav europæisk aktiefest

For lidt over 1 år, var der fuld bonanza på de europæiske aktiemarkeder og investorerne i Danmark, Sverige og Tyskland blev fra januar og frem til ca. 10. april i gennemsnit 25 % mere aktievelbeslåede. Opturen var drevet af 2 faktorer: For det første introducerede Mario Draghi og ECB en kvantitativ lempelse og kopierede den amerikanske, engelske og japanske ”model” med at presse renteforventningerne ned og oversvømme markederne med likviditet.

For det andet medførte ECBs QE en svækkelse af EUR og styrkelse af USD, som på et tidspunkt fik den amerikanske valuta til at nå relativ tæt på pariteten i forhold til EUR, svarende til 7,12 i forhold til danske kroner. Kombinationen af fornyede rentefald, en endnu mere aktiv aktiemæssig centralbankmedspiller og ikke mindst styrkelsen af USD, var nærmest en aktiemæssig mirakelkur.

Aktieindeks spejder efter 2015

Siden dengang er aktierne i Europa ikke for alvor på indeksniveau vendt tilbage til dette niveau. En af årsagerne er givetvis, at opturen var for stejl i foråret 2015. En anden er at USD siden er faldet med mere end 8 %. En USD svækkelse kan mærkes i flere henseender:

  • Har du amerikanske aktier, mærkes svækkelsen direkte
  • Indirekte betyder svækkelsen af USD, at de mest eksportorientede europæiske og dermed også danske selskaber får lidt valutamodvind. I forbindelse med 1. kvartalsregnskaber har vi bl.a. hørt fra Novozymes og Novo-Nordisk, at omsætnings- og indtjeningsfremgangen i danske kroner bliver bremset af den svækkede USD.

Den store aktieoptur er slut, men det udelukker ikke at aktierne kan stige svarende til den langsigtede indtjeningsfremgang. En 5 % stigning i USD kan meget vel give 5 % stigning i eksportorienterede selskabers aktiekurs indirekte igennem stigning i indtjeningsforventningerne. Samtidig vil effekten under alle omstændigheder være der for dig, som har amerikanske aktier. Behørigt korrigeret for at en stigende USD kan gå lidt ud over de amerikanske selskabers indtjeningsevne.

Hvis du tror på en USD stigning, men er bange for at det kan gå ud over amerikanske selskabers indtjeningsforventninger, kan du gå efter hjemmemarkedsorienterede selskaber, som ikke har nogen særlig eksport.

Ikke i pose og i sæk

Det lyder nærliggende, men er sværere end som sådan og mere undtagelsen af reglen: Hvis du er positiv til USD og køber amerikanske aktier for at få i pose og i sæk, skal du i det mindste være opmærksom på at det er relativ sjældent, at USD stigning og markante stigninger i amerikanske aktieindeks går hånd i hånd. Seneste illustreret i 2015, hvor afkastet i USA indeksmæssigt kom fra valuta men ikke i aktier. Derimod kom det for de europæiske selskabers vedkommende via den indirekte valutaeffekt.

5 % USD stigning ikke urealistisk

En USD stigning på 5 % er efter min mening absolut ikke umuligt i den resterende del af 2016. Også i dette tilfælde (USD medvind), kan det bedste meget let være bag os. En markant større stigning i USD er dog efter min mening ikke sandsynlig. Den sker nemlig ikke uden en meget mere rente aggressiv FED eller et kollaps i råvarepriser. Ingen af delene opfatter jeg aktuelt som meget sandsynligt

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer