Nordnetbloggen

5 gode råd til førstegangsinvestoren

Al begyndelse kan være svær. Det gælder også for dig, som er ny på aktiemarkedet med en samtidig appetit på at få dine investeringer til at give et godt afkast. Her er 5 konkrete ting, som kan forbedre dine chancer for at blive en god og succesfuld investor.

1. Kend dig selv

Det lyder lidt kedeligt og er det måske også. Inden du går ”i gang” og køber de første værdipapirer, skal du kende dig selv. Den gode start starter med den gode forberedelse. De fleste står som i et løb og tripper ved målstregen. Du vil gerne afsted. På samme måde som mindst halvdelen af et malerprojekt handler om at dække af, vaske ned og være godt forberedt, gælder det samme i investeringsverden. Start med at gøre det helt klart for dig selv, hvilken type investor du er: Den hurtige eller tålmodige, den rolige eller aktionsorienterede. Den tid du bruger godt før du starter, kommer mange gange tilbage, og du vil som i sport vende tilbage til det centrum og udgangspunkt mange gange senere, når du bliver i tvivl om du har gjort det rigtige.

2. Vær disciplineret

Undervejs i processen med at ”lære dig selv bedre at kende” vil du formentlig hurtig komme til den erkendelse, at en ting er at lære sig selv bedre at kende. Det er dog ikke helt nok. På investeringsmarkedet, er der hver dag og hele tiden nye muligheder, som presser sig på. En anden meget vigtig ting er derfor at lære at forblive disciplineret. Sig nej til investeringsmuligheder, som ligger uden for din comfortzone. Pointen er at du næppe bliver belønnet for at løbe en risiko, som er større end du er komfortabel med. Samtidig vil en for høj risiko, som ikke viser sig at være umagen værd, ramme dig selv som en boomerang.

3. Få de dyre erfaringer billigt

Det tager lidt tid og kan koste lærepenge at blive investeringsdus ikke mindst med aktiemarkedet. For at du ikke skal få en dårlig start og eventuelt lade dig slå ud i den proces, hvor du både skal blive klogere på dig selv som investor, teste din investeringsdisciplin og lære mere om forskellige finansielle aktiver, er det en god ide at starte beløbsmæssigt i det små. Af skade kan man blive klog, men sjældent rig, og når det skal være, er det en god ide at ”opstartsomkostningerne” bliver så små som muligt.

4. Fordel din risiko

Du har sikkert allerede hørt det, måske endda flere gange, men det er værd at gentage: Det er en god ide ikke at sætte alt på et bræt, og ikke lade din fremtidige investeringsinteresse være som at slå plat og krone og investere alt i et enkelt selskab. Det kan være besnærende, hvis din investeringstese viser sig at holde. På den anden side, kan det blive et meget dyrt bekendtskab, hvis selskabet ikke indfrier dine og egne erfaringer, eller hvis succes/fiasko ikke kun handlede om selskabet, men også om at forstå spillereglerne på aktiemarkedet. Derfor er det en god ide at sprede din risiko.

5. Godt selskab bedre end lav pris

Investorer er mennesker, som bliver sluppet løs i investeringsverden. Vi leder ofte efter det gode tilbud; den lave pris på det gode produkt. Selv om det kan være besnærende at finde det gode tilbud, hvor pris og kvalitet er i din favør, er det vigtigt at forstå, at et godt selskab er langt vigtigere end en lav pris. Det gode selskab har ofte en høj pris, fordi selskabet igen og igen har bevist sit værd. Selskaber med en lav pris i forhold til indtjeningen er ofte udfordret, og udfordringerne har det med at trække ud. Det gode tilbud på aktiemarkedet er for ofte ikke pengene og tilbudsmærket værd. Der er kun en ting, som er værre end at købe noget for dyrt: Det er at købe noget for billigt.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

1
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Peter
Gæst
Peter
Helt uenig i punkt nummer fem. Historisk har aktier som har været prissat lavere end markedet netop klaret sig bedre. Hvor er evidensen for, at det skulle være værre at købe billigt end dyrt?

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link