Nordnetbloggen
Flemming Kozok
Aktiv investor

4,6 mio. på 3 timer: En stor dag og dens betydning

Markedets veje er uransagelige og det er tilsyneladende rekordernes tid; undertegnedes tradingstrategi viste sig for nogle uger siden særdeles profitabel, idet den genererede en samlet indtægt i niveauet 4,6 mio. kr. på ca. 3 timers handel. Dette repræsenterede på samme tid den største indtægt jeg nogensinde har lykkes at generere inden for så kort en tidsramme. Der var tale om ekstrem volatiliet og intens handel (for en ordens skyld vil jeg understrege at jeg på nævnte handelsdag ikke har benyttet mig af gearing og kun sjældent benytter mig heraf. Ej heller anbefaler jeg brug af gearing).

I tillæg til at det naturligvis er en lettelse at præstere et sådan resultat betyder en stor dag som denne også noget i the big picture. Med the big picture mener jeg i denne sammenhæng betydning på forskellige niveauer i forhold til selve aktiviteten; i forhold til det at være trader for egen bog. Således mit fokus for dette blogindlæg.

“Sideways but forwards”

Først og fremmest er der naturligvis tale om den altid vigtige bekræftelse af strategi, metode og generel tankegang. Det er altid rart at blive bekræftet i hvad man foretager sig. Særligt når valgene der træffes er udfordrende. Dette kan i øvrigt ses i naturlig forlængelse af blogindlægget ”1 mio. kr. på én dag: Intet nyt er godt nyt”.

Det er efterhånden ingen hemmelighed at jeg grundlæggende opererer med en tilgang til trading som har fokus på beskyttelse og mere sekundært kigger på den mulige profit. Det betyder også at indtægter i perioder ligger fladt. Dette er planmæssigt, om end aldrig rart. Men hellere ligge fladt end stødt og roligt at falde.

Mere konkret skal dette ses i tråd med mit syn på en optimal performancechart for den enkelte; en chart som konstant understøttes af et underliggende, usynligt ”net” som afholder chartet fra større drawdowns. Mens chartet rykker so-so sideways (ideelt slow upward trend) og ”venter” på upside (ideelt ”breakout”), holdes downside i ave grundet tæt, disciplineret stop loss strategi. Ventetiden uden nævneværdig indtægt kan absolut være ubehagelig, men tankegangen mener jeg fungerer. Den er simpel og stærk. – Den er nemlig funderet i teorien om at “muligheder vil der altid komme!”. Som Jesse Livermore ville have sagt det: Vi skal gå – ikke løbe – efter guldet. Jeg har selv altid kaldt det ”sideways but forwards”. Så længe man lykkes med at holde performancechart sidelæns lykkes man, simpelthen fordi man fastholder sin mulighed for at ”live to fight another day”. Tro det eller ej: Det i sig selv er en sejr i aktiemarkedet; derfor i sig selv udtryk for fremskridt; ergo ”forwards”.

Store perioder som trader er med andre ord et langt, sejt træk hvor man bevæger sig sidelæns. ”Den store dag” repræsenterer således også en sund bekræftelse på at den tålmodige og delvise tilbageholdenhed gennem mere komplicerede perioder er den rigtige måde at gribe tingene an på. Netop fordi muligheder vil der altid komme.

Tilværelsen og drømmen

De individer som trader for egen bog søger typisk en form for frihed der teoretisk set er opnåelig hvis tingene går godt. Kun få opnår denne tilstand. Men for de som formår at udvikle deres eget system, som konsekvent fungerer i stigende såvel som faldende markeder, repræsenterer trading et arbejdsområde med stort potentiale for opnåelse af denne (delvise) personlige frihed. – ”Delvise”, fordi i den sidste ende er vi aldrig rigtig frie. Men det er en helt anden historie. Rent økonomisk, derimod, skal der ikke herske tvivl om at der eksisterer muligheder for at udleve visse drømme som kan være svære at opnå ad anden vej. ”Den store dag” kan medvirke til at illustrere potentialet. Succes som trader er heldigvis opnået ved indtægter langt lavere end nævnte.

Succes som trader kan også i øget grad anspore til at man benytter sig af sin frihed i form af den mobilitet der ligger i at handle for egen bog. En sådan mobilitet er et privilegium kun forbeholdt ganske få beskæftigelser. Den teknologiske udvikling har for længst muliggjort friheden til eksempelvis at rejse rundt i verden og fortsat udføre sit arbejde. Uanset hvilke markeder man opererer i. Det i sig selv er dybest ret fantastisk. Det er muligheder jeg selv nyder at gøre brug af. Senest har jeg udført mit arbejde 2 måneder i Argentina og Brasilien. På samme tid fungerer muligheder som dette i sig selv som incitament til at få strategien til at fungere; til at kunne leve af aktiviteten. Så attraktivt er det simpelthen. Og enkelte, ekstraordinært store dage i markedet vil kun anspore yderligere.

Overordnet er min blogaktivitet her på siden til for at yde inspiration indenfor området. Det er det der er min mission med min blog. Hvis jeg på nogen måde skal bruge min egen største dag på markedet konstruktivt her på bloggen skal det være til netop det: At søge at inspirere andre der trader for egen bog eller ønsker at prøve kræfter med det.

Rigtig god sommer / less stress.

 

/ Følg løbende mine opdateringer på twitter.com/flemmingkozok

/ VIDSTE DU: At jeg tilbyder personlig undervisning i Active Trading? Hør mere via e-mail: flemmingkozok@gmail.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

15
Efterlad en kommentar

avatar
nyeste ældste mest populære
Gæst
Gæst

Hej Flemming.

Jeg har lige et hurtigt spørgsmål. Hvor mange penge har du ude at “svømme” når du trader? Her tænker jeg specielt på omtalte rekord dag 🙂

Mvh. Jon.

Gæst
Gæst

Hej Jon, Tak for dit spørgsmål, som selvfølgelig har stor relevans. Jeg har i f.m. tidligere indlæg givet udtryk for at jeg af risikohensyn rent beløbsmæssigt altid ønsker at afgrænse mig. Da jeg opererer med højrisikoaktiver holder jeg således konstant min samlede eksponering nede. Jeg kan lide at operere i niveauet 5-6 mio. kr. (som kan geares 1:1). På dagen med indtægten på de 4,6 mio. kr. lykkedes det mig således næsten at fordoble den eksponerede værdi. Dette skete via flere hundrede handler udført long såvel som short. Min samlede eksponering er efterfølgende nedbragt til igen at udgøre et niveau… Læs mere »

Gæst
Gæst

For det første: tillykke med det flotte resultat. Men som Jon siger er det jo temmelig relevant at vide hvor meget du har at investere for, for hvis du har (havde) en porteføjle på 5mio kr er det jo en kæmpe bedrift, mens det er mindre frygtindgydende hvis du har 500mio kr… I øvrigt synes jeg at man sidder lidt tilbage og tænker “ej det var sku godt nok flot Flemming – hatten af for det – men hvor er det lige at jeg er blevet klogere af at læse indlægget?”. Når vi læser disse blogindlæg er det jo ikke… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Casper, Tak for feedback. Som angivet i mit svar til Jon her på siden opererer jeg typisk med eksponering i niveauet 5-6 mio. kr. Hvad angår at blive klogere omkring investering er lærdom omkring investering & trading jo noget som foregår på flere forskellige niveauer; konkrete såvel som mindre konkrete. Langt de fleste former for inputs vil være givende for den som er åben og interesseret. På den baggrund vil læser opleve forskellige typer af blogindlæg fra min side. Nogle vil byde på meget konkrete elementer, mens andre indlæg vil byde på andre former for indhold. Uagtet naturen af… Læs mere »

Gæst
Gæst

Thumbs up!

Gæst
Gæst

Tak Jacob!;)

Gæst
Gæst

Hej Flemming Hvor meget backtester du egentlig? Jeg kan se din strategi baserer sig på menneskelig psykologi, men indhentede du data og gennemtestede din strategi tilbage i tiden inden du begyndte at trade, eller hvordan kom du på sporet af det du gør idag? Jeg har nogle gode gennemtestede strategier som virker på events, men jeg har aldrig forstået hvordan man kan trade uden at backteste. Anyway, rigtig stor respekt for dine resultater Lige en sidste ting: Din strategi minder i hovedtræk om den måde Dennis Richard tradede på med sine turtle traders, altså om at stå stille i markedet… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Rasmus. Inden jeg begyndte at handle som jeg gør havde jeg observeret setups og tænkt i fremgangsmåder i ca. års tid. Så jeg følte mig ganske godt rustet inden jeg kastede mig ud i det.

Derudover evaluerer jeg altid mine aktivitet meget tæt. Det er et hensyn jeg aldrig har slækket på, og som jeg anser som særdeles centralt i forhold til at vurdere bl.a. hvor man selv er mentalt i forhold til de valg der træffes, samt naturligvis om tankegang og fremgangsmåde fortsat fungerer i tråd med det ønskede.

Gæst
Gæst

Du er en rigtigt god eksponent for de få danskere, som kan leve af “trading”. Trading eller en enhver form for aktiv tilgang til aktiemarked bliver ofte omtalt i vendinger som værende af mindre lødig karakter end det mere anerkendte “investering”, så det er rigtigt godt at se en der beviseligt har succes med det. Det er forundt de få. Ikke fordi det ikke kan lade sig gøre, men fordi det kræver et enormt engagement og personligt drive som de færreste kan mønstre kontinuerligt over tid over et langt liv. De fleste vælger en mere “sikker” karriere. Mange gange er… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej René,

Det er gode betragtninger og synspunkter. Jeg er ganske enig.

Gæst
Gæst

Hej Flemming,

Hvordan kan det være du ikke laver en modelportefølje som de andre eksperter på Nordnet?

Kun på den måde kan vi følge konkret hvordan du forøger dine investeringer. Vi ved ikke om du den ene dag taber 500.000 og næste dag tjener 4,3 mio.

Gæst
Gæst

synes ikke rigtig dit ønske giver så meget mening.. 1. Flemming kan ikke redegøre for 2-500 handler pr. dag -selvfølgelig kan der være enkelte handler som kan trækkes frem på en dag, eller for markederne generelt, men at få dybere indsigt i hans strategi har han ikke noget ønske om, bl.a. fordi aktiehandel er så forskelligt som vi er mennesker (hvad der virker for ham virker ikke for dig). 2. Den energi der skulle bruges på alle de posts er slet ikke ønskværdigt, fordi han vel sagtens får pleased sit intellekt ved handlen og ikke ved at fortælle om den,… Læs mere »

Gæst
Gæst

Ved selvfølgelig godt at du lukker positionerne end of day men vi vil godt se om hvor godt du kan forrente den investerede kapital. Ifølge en tidligere artikel fra Berlingske står der følgende: “Kozok har oplevet mange op- og nedture, og han har også stået med en sekscifret gæld. Status er, at han i dag har tjent 13 millioner kroner til sig selv ved daytrading over de seneste godt fem år. Men vejen dertil har været lang og ofte pinefuld.”. http://www.b.dk/kultur/jeg-ville-forbyde-min-soen-blive-aktiehandler En gæld så stor er kun mulig med høj gearing. Vil du være kommet tilbage med plus hvis den… Læs mere »

Gæst
Gæst

Hej Kozok,

Har du aldrig flirtet med ideen om at forvalte andres penge?

Det giver selvfølgelig ikke mening i forhold til den måde, du investerer på i dag. Men jeg tænkte, at du kunne ”leverage” dine resultater ved at bruge dem til at rejse kapital til en hedge fond, hvor du investerede mere langsigtet.

Der er danske kapitalforvaltningsselskaber, der tilbyder at stå for det administrative set up og løbende administration.

Jeg kan anbefale Lars Kroijers bog ”Money Mavericks,” der beskriver, hvordan han skabte sin hedge fond (og lukkede den ned).

Gæst
Gæst

Hej Christian, Jeg har løbende over årene modtaget interessante tilbud. Jeg har dog aldrig takket ja, hvilket skal ses i lyset af primært 3 forhold: – Ansvar & personlig frihed: Jeg nyder at have ansvaret for mig selv alene. Det betyder bl.a. at jeg kan tage mig friheder uden at løbe fra et ansvar over for andre. Eksempelvis kan jeg lide at kunne rejse 2-3 måneder om året. Det ville ikke være muligt hvis jeg stod med ansvaret for andres kapital. – Skalerbarhed i strategi: Jeg handler mange typer af papirer, herunder i vid udstrækning papirer, hvis likviditet ikke lægger… Læs mere »

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld

Nyhedsbrev
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nordnets nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link