Spring til hovedindhold

3 Bud på de finansielle markeder i 2015

Råvaremarkederne har i det mindste en del af ”nøglen” til udviklingen på aktiemarkederne i 2015. Nedenfor har jeg gengivet forskellige scenarier, som skal betragtes som det, som de er: Udfaldsrum og inspiration snarere end at de skal tjene som mit bud og facitliste til hvordan 2015 vil udvikle sig. Dette indlæg er 2/3 i temaet “2015”. Du kan se eller gense 1. indlæg ved at klikke her.

Scenarie 1: Kollaps i råvarer

  • Oliepriserne fortsætter ned og trækker de andre råvarer med sig samme vej. En oliepris på 50-60 USD vil højest sandsynlig trække øvrige råvarer som jernmalm, kobber, etc. endnu længere med ned end det allerede er og har været tilfældet.
  • Et markant fald i råvarerne, vil styrke USD. USD stiger til 7,00 i dansk regning
  • Et markant fald i råvarepriserne vil øge den globale vækst, men vil samtidig også flytte vækst væk fra de råvareproducerende lande og økonomier til de råvareforbrugende. Lavere priser er skidt nyt for Rusland, OPEC landene, Latinamerika, Norge, Mellemøsten under et, mens det er positiv nyt for USA og Europa. Især kombinationen af faldende råvarer og en markant stigning i USD kommer som ”manna fra økonomihimlen” for den fortsat stærkt skrantende europæiske økonomi.
  • ECB lader og affyrer sin pengepolitiske bazooka. Formålet er primært at svække EUR. Lavere renter kan være en positiv sideeffekt.
  • Lavere oliepriser vil betyde et noget nær kollaps for olieservice selskaberne.
  • Aktierne stiger i dette scenarie 8-10 % og den aktiefest som har varet i 5 år og som stod til at slutte i starten af 2015, bliver forlænget med 6-12 måneder. Renterne forbliver superlave og også USA vil skele lidt til om de langsigtede inflationsforventninger i omegnen af 2 %, er tilstrækkeligt ”forventningsforankrede”. FED har intet hastværk med at øge renterne, selv om økonomien kan og givetvis også vil levere en positiv vækstoverraskelse.
  • ECB lader pengebazookaen og giver rentemedvind til sydeuropæiske banker. Mens de lave renter ikke gør nogen større positiv forskel i Nord(europa), betyder det mere i Syd(Europa). Sydeuropæiske banker bliver en af de positive overraskelser.

Konklusion: Olieselskaberne lider, mens forbrugerne jubler. Rederier som har 60-65 % af de variable omkostninger i bunkerolie leverer gedigne indtjeningsoverraskelser godt assisteret af at forventningerne er historisk lave. Pas på med olieserviceselskaber, som er et gearet spil på udviklingen i oliepriserne. Eksportorienterede europæiske selskaber nyder USD fremgangen. For danske investorer vil en hjemmemarkedsorienteret amerikansk virksomhed med en lille ”importfølsomhed” være et godt bud på at drage fordel af den forventede stigning i USD.

Scenario 2: Fortsat lave renter og ”mere af det samme”

  • Oliepriserne forbliver i det nuværende ”65-70 USD niveau”.
  • Renterne forbliver lave og aktieunderstøttende. Der er fortsat ingen alternativer til aktierne for de investorer, som leder efter afkast. Mange står på investeringssidelinien og undrer sig over at kursopgangen på aktiemarkederne kan fortsætte, når økonomien har det ”middelmådigt”. Hold fokus på at investeringsspillereglerne (økonomi/alternativer), bestemmer udviklingen i skøn forening.
  • Aktierne stiger 6-8 %. Oliepriser er ”hverken fugl eller fisk” og investorerne forbliver i en form for ”limbo” (er vi på vej til kapitulation eller på vej op igen?) spørger investorerne sig selv?
  • Den amerikanske skifergas har for en længere periode ændret olieprisdynamikken. OPEC er magtesløs. Også i dette scenario stiger USD men dog i mindre udstrækning og op til 6,50-6,75. USD drives af vækstforskelle til Europa, som giver sig udslag i et stigende rentespænd mellem USD/EUR.

Konklusion: Europæisk eksportorienteret industri kan være i positiv fokus. Sydeuropæiske banker overrasker positivt. En generel aktieopgang.

Scenario 3: Kursopgangen slut. Aktier skuffer

Efter 5 år med en generelt opadgående formkurve på aktiemarkederne, er der ikke mere afkastenergi. Rusland/Ukraine konflikten forbliver uløst og har en længerevarende effekt på risikopræmien. Rusland/Ukraine/Europa vil ikke give sig i en konflikt, som bliver stedse mere fastlåst. Det kommer til markante troppesammenstød og verden står for første gang i mange år på randen af noget, som kunne blive til en mere vidtrækkende krig. I det scenarie er det sandsynligt at aktierne falder en del. Guld får en renæssance som ”værdifasthed”. Risikopræmien stiger og forhindrer 5/6 år med gode aktieafkast. Året slutter med minus 10-15% for den globale aktieinvestor.

Indimellem skifter udviklingen fra håb til aktiefortvivelse og investorerne ved ikke hvilket ben de skal stå på. Året er præget af store udsving. Aktierne stiger i januar pga. den normale likviditetseffekt, men foråret bliver svært og allerede i februar/marts får vi den første af 2/ 10 % korrektioner. Skal/skal ikke siger investorerne om aktiemarkederne. Oliepriserne bevæger sig op mod 80-90 USD.

Konklusion: Brug januar måned til at reducere din aktierisiko markant

Det var 3 bud på udviklingen i 2015. Hvad er dine bud?

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-12-11 22:12

Scenarie 4 : Rusland hjælper med at løse krisen i Donbass! Ukraine og Rusland finder en fælles løsning for Krim. Aftalen indebærer bl a at Rusland betaler en pæn stor del af Ukraine gæld. Alle sanktioner ophæves. Opec får en række nye medlemmer hvorefter produktionen reguleres lidt ned og olieprisen stiger 20 %. Der bliver forøget fokus på klimaforandringen og vedvarende energi og atyomkraft får medvind. Aktierne stiger i hele verden som følge af den stærkere økonomi opg mange nye jobs. Dette scenarie er ikke så sandsynligt men ikke komplet utænkeligt

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-12 06:32

Hej Jacob

Mange tak for dit bidrag. Jeg håber du får ret.

Både set ud fra et menneskeligt synspunkt, men også fra en investeringsmæssig vinklel.

Norske off-shore aktier og en Rusland eksponering bliver sin vægt værd i guld, hvis det skulle indtræffe. Aktierne stiger 10-15 % generelt.

Der er ikke meget negativt at sige om det

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
2014-12-10 17:45

Hej Per.

Rigtig fin artikel.
Hvilke procenter vil du sætte på de forskellige scenarier vil ske?

Mvh.
Anders

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-10 21:16

Hej Anders

Som nævnt i en anden kommentar er det ikke nødvendigvis udtømmende og på den måde summerer det ikke per automatik til 100.

Hvis jeg skal sætte procenter på specifikt disse 3 scenarier og få dem til at give 100, vil det være 40/40/20. Scenarierne kan dog række lidt ind i hinanden.

Man kan godt forestille sig et oliepriskollaps, hvor aktierne alligevel vender næsen nedad. En art “mild finanskrise” fordi olieproducenterne lider hårdt under de faldende oliepriser og det skaber ustabilitet i verden. Det er dog ikke mit udgangspunkt for scenarie 3.

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-11 12:03

Bemærker at du i scenarie 1 og 2 ser god chance for yderlig stigning i dollar 🙂
Er også enig i at der er god chance/risiko for at olien ikke er færdig med at falde og kan teste niveauet 50-60 dollars snart, men hvor jeg har svært ved at se sølv falde under bundniveauet på 15,5 som den var i for et par uger siden.
Hvis olie går i 50 dollars er korrelationen med de andre commodities så stærk at sølv skal med ned med rigtig stor sandsynlighed?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-11 14:11

Hej Anders For blot at få det på det rene. Scenarierne er muligheder og ikke facitlister. Et fald i olieprisen vil altså ikke per definition i min optik give en USD på eksakt det angivne, men det er du sikkert helt klar over:-) Mht sølv. Ikke ekspert i sølv. Vil blot endnu engang understrege, at råvarer bærer ingen afkast i sig selv. Når man køber en råvare skal det altid være ud fra en bestemt forventning om den eller de råvarer. Et aktieindeks, de fleste aktier eller obligationer derimod bærer et “naturligt” langsigtet afkast. Det gør råvarer ikke. Jeg har… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-10 10:30

Hej Per Generelt kan jeg godt følge sammenhængene du beskriver. Der er dog en jeg vil sætte kraftigt spørgsmålstegn ved. Andre råvarer er indtil videre faldet sammen med prisen på Energi. Dette er dog i høj grad en psykologisk effekt og hvis det skal vurderes om dette vil fortsætte, må der ses på de fundamentale økonomiske sammenhænge. Økonomiske argumenter for lavere priser på energi giver højere priser på øvrige råvarer. – Der er allerede rigeligt med arbejdskraft globalt set. Hvis der også er rigeligt med billig energi i lang tid fremover, bliver råvarer sammen med jord/ejendomme formentlig de knappe ressourcer… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-12-10 11:33

Hej Bkyed Du nøjes med at kigge på efterspørgselssiden. Lavere energipriser giver med sikkerhed lavere produktionsomkostninger (energi er en vital inputfaktor i mange råvarer). Et andet aspekt er så hvorvidt alle og i hvilket omfang råvarer “marcherer i takt”. Et 3. aspekt er det omvendte forhold mellem udviklingen i råvarer/USD Efterspørgselssiden vil på sigt reagere positivt på faldende priser – alt andet lige. På kort sigt er det dog de faldende produktionspriser som man kan og skal forvente Jeg siger i mine “bud” ikke noget om mine egne forventninger til råvarer. De skal tjene til illustration af udfaldsrum og scenarier… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-09 14:12

Tak for en god artikel. Det ville have været rigtig dejligt, værdsat og anvendeligt om du også havde redegjort lidt for udviklingen for såvel danske som udenlandske obligationstyper i de tre scenarier du beskriver

Gæst
Gæst
2014-12-09 11:25

Hej Per, Jeg synes det er nogle fine scenarier du sætter op. Da du efterlyser kommentarer vil jer gerne komme med et par bemærkninger. 1) Olieprisen er lige nu styrtdyrkende. Vi tør dårligt skrive en pris, fordi vi ved, at den er faldet til i morgen. Om det væsentligste fald i olieprisen skyldes en overproduktion eller at dem der skal købe olie afventer om den ikke er billigere i morgen og derved fortsætter faldet. De artikler vi kan læse rundt omkring på internettet tyder på, at amerikanerne kan opretholde deres skiffergasproduktion ved en oliepris omkring 60 USD. Der benyttes nu… Læs mere