Nordnetbloggen

2019: Et overraskende godt aktieår?

2018 bliver et år de fleste helst vil glemme så hurtigt, som det er muligt. De danske aktier ligger aktuelt og balancerer mellem 1 og 2-cifrede negative afkastprocenter, og det er en ringe trøst, at de som har anbragt deres aktiepenge i Emerging Markets og Tyskland har haft det værre og må lægge ryg til et negativt afkast på mere end 15 %. Det lyder måske lidt paradoksalt, men 2019 kan meget vel blive et ”bedre end gennemsnitligt” aktieår.

2018 bliver et tabt aktieår

I nogen tid har det stået klart, at 2018 ikke bliver hverken “fremragende”, “godt”, endsige blot “gennemsnitligt”. Bare det at kunne skimte og holde afkastnullet kræver nu ikke bare en afkastanstrengelse men desværre et mirakel.

2019: Et væsentligt bedre aktieår

Jeg tror 2019 bliver bedre, og måske kan det endda gå hen og blive så godt, at hele tabet fra 2018 kan blive indhentet? Muligheden er til stede. Jeg har løbende argumenteret for, at det ikke var tiden til at øge sine aktierisiko, men den holdning har jeg efter de seneste ugers nedture revurderet, og tror nu at en højere aktierisiko vil kunne betale sig og vise sig at være umagen værd. Her er nogle af mine centrale antagelser for det kommende år:

 1. Den amerikanske rentestruktur er så flad som det næsten kan lade sig gøre med blot nogle få basispunkter i forskel mellem renten på 2- og 10 årige obligationer. Det signalerer aktuelt en større risiko for at en amerikansk recession er umiddelbart forestående. Jeg tror ikke det kommer til at ske og ser overvejende den flade rentekurve som en investorfrygt for hvad først og fremmest en fortsat amerikansk/kinesisk handelsfejde kan udvikle sig til. Vækstfrygten er reel men overdrevet.
 2. USA og Kina bliver i løbet af de kommende måneder enige om hvordan de skal lande en aftale, og det kommer ikke til en handelskrig, som også potentielt kunne indbefatte Europa.
 3. Vi er i det 3. år af en amerikansk præsidentperiode, og det er tid til at dele de milde gaver ud. Det 3. år er normalt det bedste i en valgperiode.
 4. Den amerikanske centralbank FED hæver renten 1-2 gange og når sit ”neutralpunkt” for FED Funds omkring 2,50-2,75 %. Den amerikanske økonomi slutter året med en betydelig vækstafmatning, som reducerer væksten fra 3 % i slutningen af 2018 til 2 % i slutningen af 2019. På trods af lav ledighed, er der ikke risiko for at 2 % inflationsmålsætningen kommer i fare. Det skyldes ikke kun men også at USA nu som verdens største olie- og gasproducent er med til at holde energipriserne nede.
 5. Der kommer ikke et hårdt Brexit. Den gordiske knude bliver løst ved en aftale (garanti) om Nordirland, som EU kan leve med og som de genstridige briter også kan acceptere. Trods alt.
 6. Den europæiske økonomi overrasker positivt. Italiensk lavvækst og fransk flirteri med en gældsætning på 100 % af BNP er ”name of the game” og ikke breaking news, som kan chokere investorerne.
 7. Inflationen i Europa forbliver langt fra 2 % grænsen og ECB/Draghi har ingen god grund til at røre ved renterne. Først i 2020 bliver den første renteforhøjelse i Europa signaleret.
 8. Bitcoin og de andre kryptiske valutaer. Tjah, jeg forstår fortsat ikke prisen. Mere end 80 % prisnedgang ændrer ikke ved, at det fortsat er mærkeligt, at nogen eller måske endda mange er villige til at betale en meget høj pris. Investorerne sætter lighedstegn mellem Blockchain og Bitcoin og jeg har set udtalelser om at ”1000 USD” er ”mining værdien” underforstået, at det er ”produktionsværdien” og en art “nedre grænse”? Det er fortsat en meget svær størrelse at forholde sig til.

 

C25 stiger 10 %

Her er nogle bud på individuelle danske aktiehændelser, som kan ske. De skal ikke ses som anbefalinger men blot opfattes som inspiration:

 • Jyske Bank stiger med 25 % efter et rædselsfuldt 2018, som næsten uanset hvordan det går herfra, vil blive et meget ringe år. Selv efter en stigning på 25 %, vil Jyske Bank blot være prissat til ca. 0,7x den forventede ultimo egenkapital.
 • Novozymes får endelig gang i væksten igen og aktien slutter året i kurs 375. Novozymes har haft svært ved at finde tilbage på vækstsporet de seneste år. Der er ikke tale om en tilbagevenden til tidligere tider med 2 cifret vækst, men 6-8 % er tilstrækkeligt til at tilfredsstille investorerne
 • DSV kom i slutningen af 2018 i den aktiemæssige skammekrog. Når faren for en global handelskrig er drevet over og med forventninger om at UK og EU undgår konsekvenser af et hårdt Brexit, vil risikopræmien kunne falde en del. DSV er meget prissat, hvilket ikke mindst skyldes den gode udvikling som DSV har været igennem. DSV er konstant på udkig efter nødlidende virksomheder, som de kan købe, vende rundt og integrere på samme måde, som de har gjort det utallige gange. Hvis de ikke finder noget at købe i 2019, vil de sandsynligvis udbetale et større beløb til sine investorer. DSV kan komme fra baghjul og igen køre foran konkurrenterne.

Anm: Jeg ejer aktier i Jyske Bank, Novozymes og DSV

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
ældste
nyeste mest populære
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-01-05 09:19
Tak for det. Med milde gaver tænker du vel på skattelettelser? Er det realistisk at få det igennem nu, hvor demokraterne sidder på kongressen?
Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-01-07 10:18
Hej Henrik Nej jeg tænker ikke på yderligere skattelettelser. De kom i 2018. Dem kommer der næppe flere af. Det er ikke anderledes i USA end andre steder, at politikere i forhold til et valg forsøger at forsøde tilværelsen for dem som har stemt og måske kan påtænkes at stemme på det siddende regeringsparti. Derfor er 3. år af en amerikansk regeringsperiode normalt ikke så ringe endda. Se venligst denne graf. Der er ingen garantier for gentagelser: https://www.forbes.com/sites/stephenmcbride1/2018/11/02/ive-studied-stocks-after-every-midterm-election-since-world-war-ii-what-i-found-will-shock-you/#7709b5c13c20 Med venlig hilsen Per
Gæst
Gæst
2019-02-01 06:30
Nordnet.dk er nede her kl 06.28

Nyhedsbrev

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.

Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Nyhedsbrev.
Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
Tilmeld
Nyhedsbrev.

Få inspiration, tips og nyheder direkte i din indbakke.
Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.
Tilmeld
close-link