Spring til hovedindhold

2012 bliver et spændende år for aktieinvestorerne

Ved afslutningen på et år og begyndelsen på et nyt er det tid til at reflektere, vurdere og gætte på, hvordan det nye måtte blive.

Udfordringer er der nok af. Væksten i de vestlige lande bliver lav næste år. I USA er der udsigt til en vækst på 2-3 %, mens der i Europa i første halvår 2012 er stor risiko for negativ vækst. I andet halvår vil vi sandsynligvis se tegn på en spæd vækst i Europa. De ny-industrialiserede lande med Kina i spidsen må formodes at opleve vækstrater i niveauet 6-9 %. Verden går altså næppe i stå, men i vores del af verden bliver der stagnation.

Banksektoren i Euro-landene skal rekapitaliseres, og hver enkelt bank skal senest 20-01-2012 fremlægge en konkret plan for, hvordan de nye normer vil blive overholdt pr. ikrafttrædelsesdatoen 01-07-2012. Mankoen er opgjort til ca. 115 mia. Euro, men dette tal er sandsynligvis sat så tilpas lavt, at det skal skræmme investorerne mindst muligt. Tallet vil muligvis vokse i årets løb.

Næsten alle vestlige lande kæmper med enorme budgetunderskud, og derfor er der udsigt til offentlige besparelser og skattestigninger. Det vil føre til lavere offentligt forbrug, stigende arbejdsløshed og vigende forbrugertillid. Det er en alvorlig risiko for selskaber, der er afhængig af forbrugernes købelyst. For medicinalselskaberne vil offentlige besparelser kunne føre til prispres og dermed lavere indtjening. I Tyskland er denne proces allerede nået langt.

Det er desuden et faktum, at USA skal vælge præsident i november, og året kommer til at stå i skyggen af denne store begivenhed med et politisk vakuum i landet. Frankrig skal til valgurnerne i april.

På rentesiden er der udsigt til et år med fortsat lav rente. Den amerikanske centralbank har endda ”lovet” at holde renten lav helt frem til minimum midten af 2013.

Der er ”normalt” kutyme for et mindre aktierally i starten af januar som følge af at mange nye pensionspenge skal investeres og ”bøgerne” igen åbnes hos traderne i finansfirmaerne. Hvis noget lignende skulle ske i 2012, tror jeg det bliver kortvarigt. Der er udsigt til en beskeden recession (tilbagegang) i Europa i Q1, og det vil påvirke indtjeningen i de europæiske virksomheder.

Personligt tror jeg, at Q1 derfor bliver udfordrende for aktierne. Flere og flere selskaber vil opleve faldende efterspørgsel og øget pres på indtjeningen. Det vil investorerne ikke bryde sig om. Det ser sort ud for verdensøkonomien, men vi kommer igennem denne svære periode, der nu har varet siden Finanskrisens start i 2007/08. Tiden læger alle sår. Efter en hård start på 2012 forventer jeg derfor, at aktierne vil rette sig og ende H12012 højere, end de ligger ved indgangen til året. Der er så meget dårligt, som vi allerede kender til. Det skal virkelig blive skidt, for at investorerne kan blive endnu mere sortsynede, end tilfældet er ved i indgangen til 2012.

Min pointe er, at vi kender til mange af udfordringerne, og at det skal blive endnu værre for at aktiernes nedadrettede pres kan fortsætte. ”Safe Havens” er presset alt for højt op i pris, herunder AAA-ratede obligationer. Spørgsmålet er, hvornår sentimentet i markedet skifter i favør af aktierne?

Investorerne synes generelt kun at være relativt begrænset eksponeret mod aktier. Mange penge er derfor placeret i bankerne eller i obligationer. Før eller siden vil det på ny give en indstrømning af kapital til aktiemarkedet, idet renten er ekstremt lav på både indestående i banken og på obligationer. Netop den rigelige likviditet og mangel på ”Safe Havens” gør, at jeg ser med fortrøstning på andel del af første halvår 2012. Aktier handles på fremtidige forventninger – med en Lead-tid på typisk 6-9 måneder. Spørgsmålet er så bare, hvornår sortsynet viser sig at være dybest?

2012 bliver givetvis på ny et udfordrende år for aktierne. Men det er jo også netop disse udfordringer, der gør det interessant at beskæftige sig med aktier. Glædelig Jul og Godt Nytår

Hvis man er interesseret i løbende at høre, hvordan Aktieinfo ser på aktiernes muligheder i 2012, så kan du blive abonnent hos Aktieinfo. Læs mere: http://www.aktieinfo.net/abb

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer